четвер, 18 вересня 2014 р.

ЧОРНОБИЛЬ - ТРАГЕДІЯ ТИСЯЧОЛІТТЯ

Аварiя на Чорнобильськiй АЕС стала новою вiхою вiдлiку в iсторiї атомної енергетики, показала, наскiльки небезпечна позбавлена контролю сила атома i як неймовiрно важко вгамувати її.

Вибух на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався о 1 годині 23 хвилини 48 секунді 26 квiтня 1986 року. «Будівлі реактора практично не було. З труби виривайся стовп чорно-зеленого вогню — аж гудів», — згадує очевидець. Потужність радіації була такою, що прилади зашкалювалоВже з перших годин, днiв численнi нашi спiввiтчизники не вагаючись стали до боротьби з грiзним i невидимим ворогом: щоденно несли небезпечнi вахти бiля розпеченого реактора, очищали вiд радiацiї поля, сади i житло, щиро приймали у себе переселенцiв... Так починався лiтопис всенародного подвигу.

...Евакуацiя. Цей термiн воєнного часу, що жив тiльки у пам'ятi людей, якi пiзнали лихолiття часiв Вiтчизняної вiйни, увiрвався в наше сьогодення. Його викликав чорнобильський ураган, вирвавши людей iз обжитих ними мiсць, вiдiрвавши вiд коренiв, що єднали з рiдною землею. Чим можна змiряти їх горе?

Чорнобильське лихо... Радiацiя... Радiонуклiди... Скiльки тривоги внесли цi слова в наше життя! З'явились новi тривоги, i головна з них - про майбутнє нашої планети. Бiда причаїлася скрiзь: i в грунтi, й у водi, у повiтрi, в їжi. Я бачив, якими народжуються птахи, тварини у цiй страшнiй "зонi"... Побачив один раз, а не зможу забути, мабуть, нiколи...

Проходять роки пiсля аварiї на Чорнобильськiй АЕС. От вже минає двадцять восьмий а буде тридцятий, шiстдесятий. Та бiль не вщухає, тривога не полишає людей, пов'язаних скорботним часом ядерного апокалiпсиса.Чорнобиль атомний. Вiн, мабуть, зникне пiсля того, як ми витрави мо в собi Чорнобиль духовний. А поки що не заживає чорнобильська рана.

Чорнобиль і досі дає про себе знати. Радіоактивне забруднення величезних територій, рік і озер, міст та сіл (в радіусі тридцяти кілометрів від Чорнобиля і досі ніхто не живе) — це лише частина трагедії. Головним на Землі лишається людське життя, і саме воно опинилося під загрозою. Ні для кого не є секретом, що після Чорнобильської трагедії померло багато людей, ще більше захворіло, і страшні показники продовжують неухильно зростати. У дорослих частота ракових захворювань підвищилась у два-три рази, у дітей — в десятки разів. Відбувається послаблення імунної системи, змінюється склад крові, генетичний код. Особливо страшно це відбилося на дітях — скільки мутацій, неймовірних захворювань, численних порушень функцій організму...

А решта саркофагів і досі стоять — стоять страшним пам'ятником людського горя. Чорнобиль назавжди залишиться в наших душах чорною, страшною безоднею.


О люде мій бідний, моя ти родино,

Брати мої вбогі, закуті в кайдани!

Палають страшні, незагойнії рани

На лоні у тебе, моя Україно!


Вслухайтеся в ці рядки! Вдумайтеся в них — і здійміться на крилах сумних пісень, щоб поглянути на страшні незагойнії виразки і струпи радіації на рідній землі. І скажіть разом із Лесею Українкою та з Україною: «Жити хочу! — Буду жити!»

Оформлено 24.04.2014 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар